12 Tem 2010

Şimdi Neredeler? - Kısım I -

Gianluca Vialli
İtalya'nın gol kralı, Roberto Mancini'nin "gol ikizi", Sampdoria'nın efendisi, Chelsea'yi “başka bir takım”a dönüştüren menajer oyuncu.. Hakkında yazılacak o kadar çok şey var ki.. Chelsea'den ayrıldıktan sonra bir sezon Watford'u çalıştırdı.. 2002 yılından bu yana takım çalıştırmıyor. 2006 yılında "Italian Job" adlı bir kitap kaleme aldı.. Şimdilerde golf turnuvalarına katılıyor ve Sky Italia'da maç yorumluyor.

Roberto Baggio
Parlak yeteneklerini büyük bir uluslar arası kupayla taçlandıramayan ve 1994 finalinde kaçırdığı penaltının ardından asla eskisi gibi olamayan İtalyan efsanesi 2004 yılındaki emekliliğinin ardından Arjantin’e yerleşti ve Boca taraftarı oldu. Hemen her futbolcu gibi anılarını kaleme aldıktan sonra birkaç bağış organizasyonunda görev aldı. Şimdilerde futboldan uzak, sessiz sedasız günler geçiriyor..

Stan Collymore
Bir zamanların transfer rekortmeni Collymore emekliliğinin ardından ne mi yaptı? Elbette otobiyografisini yayımladı. Kitabının ardından Sharon Stone’a “Temel İçgüdü 2” filminde eşlik eden Collymore’un bir de rap albümü denemesi oldu. Şimdilerde radyo programı hazırlayıp sunmakta ve zaman zaman maçlarda yorumculuk yapmakta..

David Platt
Serie A ve Premier League’in aranan adamı, Arsenal’in de kaptanlığını yapmış olan bu İngiliz, aktif futbol hayatına nokta koyduktan sonra menajerliğe adım attı. Önce Sampdoria’yı ardından da Nottingham Forest’ı küme düşürdükten sonra Crystal Palace’ta başarısız bir sezon geçirdi. İngiltere U21 milli takımının başında göreli olarak başarılı bir dönem geçirse de 2004 yılında görevinden ayrıldı. Bir süre yorumculuk yapan ve 4-4-2 dergisinde köşe yazıları yazan Platt, bu ay başında Manchester City’de A takım koçu olarak göreve getirildi.

Paul Gascoigne
Sıra dışı karakteri ve kötü alışkanlıklarının bile yeteneğini gölgeleyemediği Gazza, 2004 yılındaki emekliliğinin ardından 2 kitap yazdı. 2004-2005 yıllarında Boston United ve Kettering Town isimli takımları çalıştırsa da kovulması uzun sürmedi. Bir ara müzikle uğraştı, hatta Iron Maiden ile Avrupa turnesine bile çıktı. Eve dönüşünde eski alışkanlıklarına geri dönen Gazza, halen uyuşturucu ve alkol bağımlısı olarak yaşamakta. Sık sık tutuklanan ve rehabilitasyon merkezlerine geri dönen Gazza, her şeye rağmen ilham veren yetenekleriyle hatırlanıyor..

Ian Rush
Liverpool’da Gerrard Houllier’in altında oyuncu koç olarak çalışan Rush, 2005 yılında Chester’ı yönetti. 2006 yılında menajerlik kariyerine son veren Rush bir çok televizyonda analist olarak görev almakta ve aranan bir yorumcu olmayı başarmış durumda. 2010 Mayısında Liverpool’un halkla ilişkiler yüzü olarak göreve getirilen Rush’ın koç olarak görev yapıp yapmayacağı ise merak konusu..

Pavel Nedved
Çek Cumhuriyeti’nin en büyük yeteneklerinden biri olan ve Juventus tarihine adını altın harflerle yazdıran “sarı fırtına” 2008-2009 sezonu sonunda emekli oldu. Daha önceden futbolu ülkesinde bırakmak istediğini defalarca belirten Nedved, Juve’nin başına gelen felaketin ardından takımı tekrar Serie A’ya çıkarmanın boynunun borcu olduğunu açıklayarak takımda kaldı. Şimdilik futboldan uzak yaşıyor. Bakalım kendisini Juventus’un teknik ekibinde ne zaman göreceğiz?

Zvonomir Boban
AC Milan formasıyla yaklaşık 200 maça çıkan Boban, sürgün yılları ve emekliliğinin ardından ülkesinde tarih üzerine yaptığı lisans eğitimini tamamladı. Yetmemiş olacak ki spor yazarlığı üzerine de bir lisans derecesi edindi. Şimdilerde ülkesinde hem bir spor gazetesinde yöneticilik yapmakta, hem İtalyan La Gazzetta dello Sport’ta yazmakta hem de maçlarda yorumcu olarak boy göstermekte..

Paolo Di Canio
Premier League’de oynamış olan en iyi yabancılardan biri olan West Ham United’a duyduğu aşkı her fırsatta dile getiren Di Canio, 2008 yılındaki emekliliğinin ardından ortalarda gözükmüyor. Bir gün West Ham’ın başına geçmek istediğini basın yoluyla dile getiren İtalyan’ın işi pek de kolay değil açıkçası. Faşist söylemleri ve zaman zaman gol sevinci olarak savurduğu “Romalı Selamı”nın bunda bir etkisi var mıdır acaba?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder