28 Haz 2010

"Football is a simple game..."



"Football is a simple game; 22 men chase a ball for 90 minutes and at the end, the Germans always win."

Almanya'ya boyun eğmekten yorulmuş bir isim olan Gary Lineker'in yukarıdaki sözü birçok şeyi açıklıyor aslında..

Başarı garantili Fabio Capello destekli İngiltere’yi dün gece 4 golle geçmeleri hakemin “kör gözüne parmak” pozisyonu kaçırıp tertemiz golü “badem” etmesiyle açıklayanlar olsa da istatistikler bunun bir tesadüf olmadığını gösterir nitelikte..

2010 Dünya kupası hariç son 11 Dünya Kupası organizasyonunun 8'inde ilk üçte yer almayı başaran bir takım Almanya.. İyi oynar, kötü oynar ama hep başarılıdır. Oyunu beğenilmez, "yıldızı yok" denir ama bir şekilde her zaman en üstü zorlar, hiçbir zaman kolay lokma olmaz..

İstatistikler demiştim.. Tablo Şu şekilde:

Dünya Kupası
1966 - Finalist
1970 - Üçüncü
1974 - ŞAMPİYON
1978 - 2. Tur
1982 - Finalist
1986 - Finalist
1990 - ŞAMPİYON
1994 - Çeyrek Finalist
1998 - Çeyrek Finalist
2002 - Finalist
2006 - Üçüncü
2010 - ...

Gruptan çıkamadıkları bir tek Dünya Kupası bile yok..
44 yıldır Çeyrek Final göremedikleri turnuva sayısı sadece 1..
Oynadıkları final sayısı 6..

İnanılmaz değil mi!?

Franz Beckenbauer, Albert Brülls, Lothar Emmerich, Berti Vogths, Gerf Müller, Karh-Heinz Rummenigge, Lothar Matheus, Felix Magath, Rudi Völler, Gerd Müller, Thomas Hassler, Jurgen Klinsmann, Andreas Möller, Andreas Köpke, Oliver Kahn, Michael Ballack, Lucas Podolski, Philip Lahm.. Say say bitmiyor kadro.. Biri emekli oluyor, yerini daha iyisi dolduruyor..

20 yaşında gencecik adamlar düzenli olarak Bundesliga'da üst sıraları zorlayan ya da şampiyonluklar yaşayan takım kadrolarında ilk 11'de oynuyor.. Adam 25 yaşına geldiğinde ortalama bir futbolcudan en az 2 kat daha fazla maç tecrübesine sahip hale geliyor.. Kontratları en az 5'er yıllık, kariyer planları önlerinde.. Hocaları eski futbolcular, ilahları ve milli kahramanlar.. Sistemleri belli, kimin nerede ne zaman oynayacağı ve formayı nasıl kaybedecekleri açık.. Üzerlerinde baskı az belki de hiç yok.. Çünkü onlar gençler ve ancak hata yaparak daha iyiye ulaşabileceklerini hem kendileri hem de hocaları gayet iyi biliyor..

Yine de sistemden ve disiplinde taviz yok, tölerans yok..

Sonuç mu? Kusursuz başarı..

Kısacası, atıp tutmakla olmuyor.. Hareket lazım.. Gençlere forma vermek, önlerini görmelerini sağlamak lazım.. Korkmamak lazım.. Eleştirirken insaflı olmak, sorumlulukları daha 16’sında aşılamak lazım..

Not 1: 2010 Dünya Kupası'nda bir yıldızın doğumuna şahitlik ediyoruz.. Thomas Müller.. 20 yaşında.. 10 yıldır Bayern München kadrosunda.. 20 yaşında Bundesliga'da 40 maçını tamamlamış.. Milli Takımda harikalar yaratıyor..

Not 2: Lineker'in lafı üzerine "1999 şampiyonlar ligi finali ne olacak peki" diyenler için: United'ın golleri 91 ve 94'te geldi.. 90. dakika bittiğinde Bayern 1-0 öndeydi :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder