9 Eki 2014

Rangers ve Mike Ashley

Newcastle United'ın tombik sahibi Mike Ashley, son hisse alımlarıyla birlikte Rangers hisselerinin %9'luk kısmına sahip oldu ve kulübün en büyük ikinci hissedarı konumuna geldi. Bu oran teorik olarak büyük olmasa da, Ashley'nin, Glasgow ekibinin mağazaları ile stadyum isim hakkının da sahibi olması dengeleri değiştiriyor.  Kısacası, Ashley'i çok yakın gelecekte başı belada olan Rangers'ın yeni patronu olarak görebiliriz.


Peki Ashley bunu neden yapıyor? 
Rangers şu anda finansal açıdan can çekişiyor. Kulüp iki yıl önce borçları sebebiyle tasfiye edildi. Üçüncü lige düşürüldüler ve her şeye en baştan başladılar..

Ashley'nin futbola ilgisinin kulüp taraftarlığından ziyade kârlı iş anlaşmaları olduğunu söylemeye gerek yok. Üstelik, 4 milyar Pound'luk serveti ve Sports Direct gibi altın yumurtlayan bir tavuğu olduğu sürece de eli, pek çok alanda istediğini yapabilecek kadar güçlü.

İşte bu noktada, kötü finansal verileri bir pazarlık fırsatına çevirme gayretine girişen Ashley 142 yıllık bir geçmişi, Ibrox Stadyumu gibi bir mabedi, eşsiz bir taraftar ve kulüp kültürü olan Rangers'ı "ucuza kapatıp" yakın gelecekte Şampiyonlar Ligi'nde tekrar boy gösterecek bir ekip oluşturduktan sonra satmak ve servetini büyütmek derdinde.

Peki bu teknik olarak mümkün mü?
Gayet tabii mümkün. Newcastle United ve Rangers avrupa kupalarında karşı karşıya gelmediği sürece hiçbir sorun yok. Üstelik, gelseler dahil UEFA'nın "%50,1" kuralı bir şekilde kılıfına uydurulacaktır.


Ya Newcastle United?
Newcastle United cephesinde durum aynı.. "Failure United"

Bir, bir buçuk sezon süren bir kıpırdanma, ardından gelen hızlı ve net çöküş tüm bunların üzerine tuz biber eken transfer fiyaskoları.. Gutierrez'in testis kanseri teşhisi ve takımdan gönderilmesi, Debuchy ve Cabaye'ın yerlerinin doldurulamaması, başta savunma olmak üzere takımdaki kilit noktaların tecrübeli isimler yerine zaman zaman aşırı bonservis bedelleri ödenerek alınan gençlere emanet edilmesi ve 7 maçtır galibiyet alamayan, çaresizlikten Obartan ve Jr. Ameobi'ye sarılan Pardew'in takım üzerindeki kontrolünü yitirmeye başlamış olması şeklinde başlayan maddeleri yazmaya kalksak epey kalınca bir kitabımız olur.

Ashley yine de elindeki Newcastle United hisselerini 2016'ya kadar satmayacağını tekrar açıkladı. Buradaki güdüsü (tahmin edilebileceği üzere) yaptığı yatırımın karşılığını henüz alamamış olması. Bu yaklaşımla da işi epey zor.

Kısacası adanın kuzey yakasında bu ara işler epey stratejik ve karmaşık..

Ben esas, bu işlemlerin tamamlanmasının ardından Ibrox tabelasının indirilip yerine "Sports Direct" tabelasının asılacağı gün çıkacak olayları merak ediyorum..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder