9 Ara 2010

Son Saksağan Pardew..

Bahis siteleri tahminlerinde haklı çıktı ve 1961 Wimbledon doğumlu Alan Scott Pardew Newcastle United'ın 29. teknik patronu olarak ilan edildi.

"Toon Army"nin yeni başkomutanı
Peki, kim bu Alan Pardew?

Kendisi eski bir orta saha oyuncusu ancak milli formayı hiç giymedi. Oyunculuk kariyerini temel olarak Crystal Palace ve Charlton Atletic formaları içinde geçirdi. Charlton forması giydiği dönemde (92-93 sezonunda) takımının en golcü ismi olmayı başardı.

1998 yılında yeşil sahalara veda ettikten sonra ve geçici menajer olarak Reading'in başına geldi. 2003 yılına dek Reading'de görev aldı ve ardından tartışmalı bir şekilde West Ham United'ın başına geçti.

West Ham United'ı 2006 yılında FA Cup finaline taşımış ve kupayı penaltılarla kaybetmiş olsa da genel performansı beğenilmedi ve yönetim tarafından görevine son verildi. Bu dönemde başına geçtiği enkaz halindeki Charlton Atletic'i kurtaramadı ve kariyerinde ilk kez küme düşme acısını tattı.

Londra'da geçirdiği başarısız dönemin ardından 2009 yazında Southampton'un başına geçti. Takımını Wembley'e taşımış ve kulübe 1976 yılından bu yana ilk ulusal kupasını (Football League Trophy) kazandırmış olmasına rağmen kulüp başkanı ile yaşadığı sorunlar yüzünden görevine son verildi.

Bugün ise Newcastle United'ın başında. Sabah saatlerinde 5,5 yıllık bir sözleşmeye imza attığı resmi olarak ilan edildi ve hafta sonunda Liverpool karşısına takımın başında çıkacağı kesinleşti.

Pardew, Basında rakip teknik direktörlere karşı "fazla açık sözlü" olarak tanınıyor. Katıldığı bir programda Essien’in rakibi Evans’ı sahadan sildiğini anlatmak için “tecavüz etti” ifadesini kullanmış olması gibi birkaç pot kırma hadisesine müdahil olsa da “taktikten önce zihinsel güç gelir” yaklaşımını benimseyen ve gençlere verdiği önem ve onlara şans vermekten kaçınmayan bir teknik adam. (Başına gelen felaketlerin sivri dili ve aşırı cesur davranışlarından kaynaklandığını savunanların sayısı hiç de az değil.)

Yine de, ortaya çıkan ilk manzara çok parlak değil. Resmi açıklama öncesinde Evening Chronicle’ın yaptığı taraftar anketinde Pardew’e sadece 14 oy çıkmıştı. Taraftarlar, %60'a yakın bir galibiyet oranı yakalayan ve bu anlamda Newcastle United tarihinin en iyisi konumunda olan Chris Hughton’ın ardından daha “büyük” bir ismi takımın başında görmek istediklerini şimdiden belli etmeye başladılar. Forumlarda, memnuniyetsizliklerini bildiren taraftarlar mesajlarının sayısı azımsanacak gibi değil. Kısacası Pardew taraftardan sıcak bir karşılama göremeyecek. Üstelik daha imza atar atmaz beslenme uzmanları, video analistleri ve masörlerden oluşan ekibi kulübün maaş politikası çerçevesinde yönetimden veto yemiş durumda.

Pardew’in özellikle Mike Ashley gibi bir "patron"un altında ne yapacağı ise en büyük merak konusu. Ashey'nin 2005 yılından bu yana göreve 7 menajer getirdiği gerçeği problemli ve istikrarsız kişiliğini kanıtlar nitelikte. (Bu rakamın Premier League ortalamalarının çok çok üzerinde olduğunu hatırlatmaya gerek bile yok.) Pardew ise tam aksine “huysuz” ve “lafını esirgemeyen” bir menajer. Kısa vadede okuyacağımız renkli basın açıklamaları ile hayatımız şenlenebilir.

Her şeye rağmen Pardew genç bir teknik direktör ve “eski kafalı” olmadığı kesin. Yine de, transfer bütçesi olmayan, düzenli olarak teknik konulara müdahil olan yönetimin Pardew'den ne beklediğini, taraftarın kendisine ne kadar kredi tanıyacağını ve her şeyden öte kendisinin Ashley’ye ne kadar tahammül edebileceğini gerçekten merak ediyorum. İşi çok ama çok zor.


Kendisine bol şans, daha bol sabır ve çokça başarılar diliyorum.
Hoş geldin Mr. Pardew..

1 yorum:

  1. Merhaba, yazı ufkumuzu açtı elinize sağlık..
    Andy Carroll'un Pardew yönetimindeki performansını da merak etmiyor değilim :)
    kolay gelsin

    YanıtlaSil